dissabte, 7 de novembre del 2009

Arriba el fred

    
     Volem comentar-vos la situació meteorològica  prevista per a dilluns 9 de novembre.


     Al mapa de superfície podem observar la presència d'un potent anticicló sobre l'oceà Atlàntic, l'anticicló de les Açores, i una profunda depressió centrada sobre l'illa de Còrsega, a una mar mediterrània occidental que manté la calor acumulada durant l'estiu. Entre aquestos centres dinàmics s'obri un flux d'aire del nord que, previsiblement, farà baixar les temperatures de manera sensible i, en especial, respecte dels valors de la setmana passada. La força del vent seguirà deixant-se notar ja que el gradient de pressió és acusat (les isòbares apareixen juntes).


     Al nivell de les capes altes de l'atmosfera (mireu els mapes d'altura geopotencial i de temperatura a 500 hPa) la situació és molt inestable sobre la zona mediterrània. El corrent en jet circula ondulant i forma un tàlveg que arriba a estrangular-se deixant un embossament d'aire fred en altura o gota freda; però no vos alarmeu, com que l'aire en superfície no té recorregut marítim, no es preveuen precipitacions més que al nord peninsular, Itàlia i al nord d'Àfrica (ací el vent si que ha pogut carregar-se d'humitat en recórrer la mediterrània).
    
    
     En definitiva, si la tardor és una estació de transició entre l'estiu i l'hivern en què podem esperar i hem tingut dies pareguts als d'estiu, ara s'anuncien ja també, dies que avancen l'hivern que ha de vindre.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada